Aikuissosiaalityössä tehtävä taloussosiaalityö

 

Aikuissosiaalityössä asiakkaiden elämäntilanteet ovat erilaisia ja tarvittava tuki on moninaista. Taloudelliset ongelmat eivät ole aina aikuissosiaalityön asiakkuuden syynä, mutta aikuissosiaalityössä kohdataan usein taloudellisen tuen ja palveluiden tarpeessa olevia asiakkaita. Tämä blogiteksti pohjautuu Henna Sillanpään sosionomi AMK opinnäytetyöhön, jossa tarkastellaan aikuissosiaalityössä tehtävää taloussosiaalityötä.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten aikuissosiaalityön työntekijät toteuttavat työssään taloussosiaalityötä, jotta se tukee ja edistää asiakkaan omaa taloudellista toimintakykyä ja selviämistä. Lisäksi tutkittiin, mitkä asiat tuottavat nykyaikana asiakkaille vähävaraisuutta ja minkälaisia tunteita vähävaraisuus sekä avun hakeminen heille aiheutti.

Taloudellisen toimintakyvyn tukeminen ja edistäminen taloussosiaalityön keinoin

Opinnäytetyöhön haastatellut työntekijät kertoivat työnsä olevan pääasiassa toimeentulotukityötä, mutta taloussosiaalityön he ajattelivat laajempana käsitteenä. Perustoimeentulotuen siirryttyä Kelaan, aikuissosiaalityössä on mahdollistunut taloussosiaalityö, jossa asiakkaan taloudellista tilannetta ja selviämistä tuetaan rahansiirtoina tapahtuvan tuen lisäksi psykososiaalisin työottein.

Työntekijät kertoivat taloussosiaalityöhön kuuluvan asiakkaan tilanteen kokonaisvaltainen arviointi, jossa kiinnitetään huomiota talousongelmia tuottaviin syihin. Työntekijät ja asiakkaat kokivat yhteistyötahot merkitykselliseksi avuksi ja tueksi. Työntekijät kertoivat, että taloussosiaalityössä tehtävä yhteistyö oli asioiden selvittelyä, neuvottelua, sovittelua sekä asiakkaan ohjaamista toisten palvelujen piiriin, jotka tukivat eri tavoin asiakkaan taloudellista tilannetta.

Viitasalo (2019, 10) on esittänyt, että sosiaalityössä taloudellista toimintakykyä vahvistava tuki koostuu asianajosta, työmenetelmistä sekä kohtaamisesta. Tutkimuksessa ilmeni, että aikuissosiaalityössä toteutuvat Viitasalon esittämät ulottuvuudet asiakkaan taloudellisen toimintakyvyn tueksi ja edistämiseksi. Tutkimuksen mukaan joissain tilanteissa työntekijän oli oltava asiakkaan ääni korjatakseen tai edistääkseen asiakkaan tilannetta ja oikeuksia. Työntekijän on saatava asiakkaan tilanteesta ymmärrys ja sen mukaan annettava suunniteltu tuki erilaisin menetelmin sekä työvälinein. Taloudellisen toimintakyvyn tukemiseksi työntekijät pitivät käytetyimpänä menetelmänä ohjausta ja neuvontaa, joka kiinnittyy talous- ja velkaongelmien selvittämiseen sekä erilaisiin taloudenhallinnan keinoihin. Työntekijät pitivät tärkeänä havainnollistaa asiakkaalle hänen taloutensa menot ja tulot. Osa työntekijöistä tarjosi asiakkaiden käyttöön Pennon ja Takuusäätiön erilaisia lomakkeita rahankäytön sekä velkojen seuraamiseksi.

Vähävaraisuuden merkitys ja avun hakemiseen liittyvät tunteet

Tutkimuksessa tutkittiin työntekijöiden ja asiakkaiden näkökulmasta vähävaraisuuteen johtavia syitä. Erityisesti velkaantuminen nousi esiin vähävaraisuuteen ja talousongelmiin johtavana syynä. Lisäksi muita syitä olivat muun muassa työttömyys, erilaiset riippuvuudet, ensisijaisten etuuksien puuttuminen sekä COVID-19-pandemia. Työntekijät ja asiakkaat kertoivat heikon taloudellisen tilanteen aiheuttavan negatiivisia tunteita. Tutkimuksessa tunnistettiin, että negatiiviset tunteet vaikuttavat koettuun hyvinvointiin ja pitkään jatkuessaan voivat johtavaa vakaviin seurauksiin. Asiakkaat kertoivat, että vähävaraisuus oli voimavaroja kuluttavaa, ja talousongelmat aiheuttivat heille surua ja stressiä. 

Tutkimus osoitti, että avunhakemiseen liittyy voimakasta häpeän tunnetta, joka usein viivästyttää asiakkaan hakeutumista avun pariin. Työntekijät olivat huolissaan avun hakemisen viivästymisestä, koska se syventää entuudestaan asiakkaan kriisiytynyttä tilannetta ja hankaloittaa tilanteen hallintaan saamista. Asiakkaat kokivat aikuissosiaalityöstä saadun avun positiivisena kokemuksena, ja työntekijät olivat sitä mieltä, että asiakkaat olivat pääasiassa tyytyväisiä ja helpottuneita avun saamisen jälkeen.

Kirjoittaja: 

Henna Sillanpää sosionomi AMK

Opinnäytetyö: ”Sitä asiakkaan voimaannuttamista tai sellast kannustamista siinä hetkessä, kun tuntuu, että ne laskupinot on kasvanut taivaisiin”: Aikuissosiaalityössä tehtävä taloussosiaalityö. Linkki: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121528475


Lähteet:

Viitasalo, K. 2019. Mistä taloussosiaalityössä on kyse? Teoksessa: M. Zechner, S. Karjalainen & K. Viitasalo (toim.) Avauksia taloussosiaalityöstä. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kokkola: Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, 8–15. Saatavana: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7780-1


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talousosaamiselle on tarvetta

Velkaantua voi monesta syystä