Velkaantua voi monesta syystä

Jokaiselle meistä on tullut varmasti vastaan iltapäivälehtien otsikoita, jotka koskevat suomalaisten velkaantumista. Ihmiset velkaantuvat monista eri syistä. Kuluttajaliiton (2020) nettisivuilla kerrotaan velan syntyvän aina sopimuksen kautta. Yleensä tällaisten sopimusten mukaan tuote tai palvelu maksetaan vasta myöhemmin varsinaisen ostotapahtuman jälkeen. Erilaisia sopimuksia ovat esimerkiksi asunnon vuokrasopimus, sähkösopimukset, puhelin- ja liittymäsopimukset, auton osamaksut ja niin edelleen. Sopimukset ovat aina sitovia, joten velka tulee maksaa aina takaisin.

Pikavippifirmat mainostavat lainarahaansa näkyvästi bussipysäkeillä ulkomaanmatkoihin, yhteiskuntamme suorastaan vaatii ostamaan ja kuluttamaan. Myös halu pysyä muodin mukana ja käyttää tiettyjä merkkejä ja tuotteita, jotka ovat pinnalla, on kova. Tämä näkyy etenkin nuorten keskuudessa. Yhteiskunnastamme on tullut kulutusyhteiskunta, jossa raha liikkuu nopeasti ja mobiilisti. Tämä saattaa aiheuttaa rahan arvon hämärtymistä, sillä käteistä rahaa käytetään yhä vähemmän. 

Monesti velkaantumisen takana on jokin yllättävä elämäntilanne, esimerkiksi työpaikan menettäminen tai sairastuminen. Aikaisempi tulotaso tippuu, mutta menot pysyvät samana. Pikavipeistä saatetaan ajatella, että ne ovat nopea apu kinkkiseen taloudelliseen tilanteeseen. Yhtäkkiä velat alkavat kasaantua ja otetaan uusi pikavippi, jolla maksetaan edellinen pois. Näin kierre onkin jo valmis ja tilanne yhä mutkikkaampi. 

Velkaongelmiin kannattaa tarttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tilanteet eivät ole välttämättä päässeet etenemään pitkälle ja velkoja on huomattavasti helpompi alkaa selvittää. Vaikein ja isoin askel on pyytää apua ja myöntää itsellensä olevansa pulmallisessa tilanteessa. Ehkä omaa taakkaa saattaa helpottaa ajatus siitä, että ei ole yksin ongelmien kanssa. Aina voi tehdä jotain velkaantumisen estämiseksi ja kierteen pysäyttämiseksi.

Lähteet:

Kuluttajaliitto (2020), Velkaantuminen ja maksuhäiriöt. https:// www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/oman-talouden-hallinta/velkaantuminen-ja-maksuhäiriöt/

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aikuissosiaalityössä tehtävä taloussosiaalityö

Talousosaamiselle on tarvetta