Talousosaamiselle on tarvetta

Koronaepidemia on vaikuttanut kotitalouksien taloudelliseen pärjäämiseen. Monet ovat joutuneet lomautetuiksi ja jopa työttömiksi poikkeustilanteen vuoksi. Ihmiset ovat hakeneet toimeentulotukea selvitäkseen arjesta. Myös ruoka-avun tarve on kasvanut ja taloushaasteet näkyvät myös velkaantumisena. 

Vaikka koronaepidemia on lisännyt ihmisten taloudellisia haasteita, on suomalaisten taloudellinen pärjääminen ja talousosaamisen taso aiheuttanut huolta jo aiemmin. Talousongelmien yleistymistä on kuvattu erilaisilla tilastoilla kuten maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien määrän kasvulla, joista on myös uutisoitu viime aikoina runsaasti. Ulosoton asiakasmäärät täydentävät kuvaa velkaantumiseen liittyvän ongelman laajuudesta, samoin kuin Takuusäätiön kuvaukset velkaongelmaisten yhteydenottojen kasvaneesta määrästä.

Tasku-hankkeessa selvitettiin tiettyjen* työntekijäryhmien näkemystä asiakkaidensa taloudellisesta tilanteesta, taloushaasteiden luonteesta ja niissä havaituista muutoksista viime vuosien aikana Seinäjoen alueella. 

Arjenhallinnan haasteet usein myös talousongelmien taustalla

Kyselyyn vastanneet työntekijät arvioivat talousongelmien taustalla vaikuttavia yleisimpiä syitä. Taloudenhallintaa laajempana ongelmana, mutta sitä osaltaan aiheuttavana, nähtiin arjen- ja elämänhallintaan liittyvät haasteet yleisimpänä syynä. Muina syinä nostettiin esiin mielenterveyteen liittyvät haasteet, päihteiden käyttö, pienituloisuus sekä velkaantuminen. Myös erilaiset riippuvuudet mainittiin usein talousongelmia aiheuttavina tekijöinä. Tulojen epäsäännöllisyys vaikuttaa myös monen taloudelliseen tilanteeseen. Esimerkiksi epäsäännöllisen palkkatyön ja erilaisten tukien yhteensovittaminen ei aina toimi sujuvasti ja tästä voi aiheutua haasteita oman talouden hallintaan. 

Muutokset talousongelmien luonteessa

Osa vastaajista näki ja nimesi selkeitä muutoksia, joita viime vuosien aikana on ollut nähtävissä talousongelmien luonteessa. Selkeimmät muutokset liittyvät pikavippien yleistymiseen. Yksittäisillä henkilöillä saattaa olla useita pikavippejä. Myös otettujen pikavippien summat ovat kasvaneet viime vuosina. Pikavippien ohella erilaisten riippuvuuksien nähtiin yleistyneen ja usein nämä kaksi asiaa kytkeytyvät toisiinsa talousongelmien taustalla. Kyselyyn vastanneet mainitsivat erityisesti peliriippuvuuden talousongelmia syventävänä tekijänä, jolloin velkasummat voivat nousta suureksi pienessäkin ajassa. Lisäksi huumeriippuvuus nostettiin vastauksissa esiin. 


Talousongelmia kohtaavat myös hyvätuloiset

Työntekijöiden kuvausten mukaan taloudellisia haasteita kohtaavat asiakkaat ovat heterogeeninen ryhmä ja yhteistä kuvausta heistä on hankala antaa. Usein asiakkaat ovat kuitenkin työttömiä, sairauslomalla tai eläkkeellä olevia, mutta myös opiskelijoita, ansiotyössä olevia sekä yrittäjänä toimivia. Kotitalouksista talousongelmia kohtaa useimmiten yksinasuvat ja yksinhuoltajaperheet, mutta myös kahden huoltajan lapsiperheet. Talousongelmat koskettavat niin hyvätuloisia kuin pienituloisiakin. Tämä muuttaa sitä ennakkokäsitystä, mikä ihmisillä ehkä on talousongelmissa olevista henkilöistä. Usein ajatellaan, että vain pienituloiset kohtaavat talousongelmia. Pienituloinen henkilö on toki todennäköisemmin talousongelmissa kuin ns. hyvätuloinen, mutta johtopäätöksiä ei voi vetää aivan niin suoraan. Kyselyyn vastanneet kuvasivat kohtaamiensa asiakkaiden taloudellisia haasteita seuraavasti: 


"Talousongelmia voi olla, vaikka olisi ns. hyvätuloinen. Esim. peliriippuvuuden aiheuttamaa".
"Pikavipit ovat yleistyneet, peliriippuvuus lisääntynyt ja suuria velkoja hetkessä, huumevelkoja".
"Yhä nuoremmat velkaantuvat".
"Velkaantumisen aste on nykyään paljon vakavampi asiakkaiden saapuessa palvelujen piiriin".
"Ulosoton velallisina on kaiken ikäisiä, kaikista yhteiskuntaryhmistä ja kaikista tuloluokista olevia".

Erityisesti riippuvuuksien aiheuttamat talousongelmat sekä epäsuhta tulojen ja menojen välillä ovat talousongelmia aiheuttavia tekijöitä  kaikkien tuloluokkien kohdalla.


S-Pankin suomalaisille teettämässä Taloudellinen hyvinvointi -kyselyssä raha-asiat olivat jopa viidennekselle vastaajista suurin stressin aiheuttaja ja 46 prosentilla kolmen suurimman stressinaiheuttajan joukossa. Raha oli jopa kiirettä yleisempi stressin aiheuttaja.


Talousongelmiinsa apua hakeneet ihmiset ovat usein maininneet ongelmia aiheuttaviksi syiksi maksamisen ja luotonoton helppouden, huolimattomuuden ja osaamattomuuden raha-asioiden hoidossa. (Markkanen 2020.) Kaikkiin talousongelmia aiheuttaviin syihin ei löydy helppoa ja nopeaa ratkaisua. Osaamisen tasoa on kuitenkin mahdollista kohentaa. Taloudelliset taidot, kuten muutkin taidot, ovat oppimisen tulosta. 

* Selvityksen kohteena olleet tahot: sosiaalitoimi, talous- ja velkaneuvonta, ulosotto, seurakunta, te-toimisto, sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Lähteet:

Kestilä, Härmä & Rissanen (toim.) Covid-19 -epidemian vaikutukset hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen. THL raportti 14/2020. Saatavana: https://www.julkari.fi/handle/10024/140661

Markkanen, Minna. Takuusäätiö. Ajankohtaiskatsaus suomalaisten talous- ja velkatilanteeseen. Esitys Tasku-hankkeen seminaarissa 27.8.2020. 

Taloudellinen hyvinvointi 2019. S-Pankki. Saatavana: https://dokumentit.s-pankki.fi/tiedostot/taloudellinen-hyvinvointi-kysely


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aikuissosiaalityössä tehtävä taloussosiaalityö

Velkaantua voi monesta syystä